Kdy sklízet pórek a těšit se z jeho chuti celý rok?
Výsadba pórku
Svou sklizeň pórku si můžete užívat po dlouhé měsíce, pokud víte, kdy a jak na to. Pórek je skvělou zeleninou pro postupnou sklizeň, což znamená, že si můžete vychutnávat čerstvé výpěstky od podzimu až do jara. Kdy je ten správný čas pro sklizeň, závisí na tom, kdy jste pórek zasadili a jak silné stonky preferujete. Obecně platí, že pórek je připraven ke sklizni přibližně 12 až 14 týdnů po výsadbě, když jsou stonky silné alespoň jako váš palec. Pro jemnější chuť můžete sklízet dříve, pro intenzivnější chuť nechte pórek v zemi déle. Ať už zvolíte jakoukoli možnost, sklizeň vlastního pórku vám zaručeně přinese radost a uspokojení z dobře odvedené práce.
Růst pórku
S blížícím se koncem sezóny se zahrádkáři těší na plody své práce, a pórek není výjimkou. Kdy sklízet pórek, aby byl v té nejlepší kondici? Obecně platí, že pórek je připraven ke sklizni přibližně 18 až 24 týdnů po výsevu, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování. Ideální dobou je pozdní podzim, kdy jsou stonky silné alespoň jako palec a listy začínají žloutnout. Právě tehdy má pórek nejvíce chuti a je ideální pro uskladnění. Nebojte se experimentovat a sklízet pórek postupně, abyste zjistili, jaká zralost vám nejvíce vyhovuje. Správně sklizený a uskladněný pórek vám bude zpříjemňovat jídelníček po celou zimu a připomene vám tak slunečné dny strávené na zahradě.
Velikost pórku
Velikost pórku je jedním z hlavních faktorů, které nám napovídají, kdy je ten správný čas sklizně. Obecně platí, že čím větší pórek, tím je zralejší a připravený ke sklizni. Samozřejmě záleží na odrůdě, ale většinou se sklízí, když dosáhne průměru alespoň 2-3 cm. Není ale třeba spěchat! Pokud necháte pórek v zemi déle, získá na chuti a bude lahodnější. Představte si tu radost, když si pochutnáte na vlastním, plně vyzrálém pórku, který jste s láskou vypěstovali!
Barva pórku
Barva pórku hraje důležitou roli při rozhodování, kdy je ten správný čas ke sklizni. Zatímco tmavě zelené listy jsou jedlé a plné chuti, pro sklizeň samotného pórku se zaměřujeme na jeho spodní část. Ideální dobou pro sklizeň je, když má pórek sytě zelenou barvu a jeho spodní bílá část je silná a pevná. To značí, že pórek je plně dorostlý a plný živin. Není třeba se bát experimentovat a sklízet pórek postupně. Můžete začít s menšími rostlinkami pro jemnější chuť a postupně sklízet ty větší. Správně načasovaná sklizeň vám zaručí lahodný pórek plný chuti, který obohatí vaše kulinářské kreace. Pěstování vlastního pórku přináší radost z vlastnoručně vypěstované zeleniny a umožňuje vám vychutnat si jeho svěží chuť v mnoha podobách.
Pružnost pórku
Pórek je skvělou zeleninou, která nám umožňuje vychutnat si jeho chuť po dlouhou dobu. Díky své pružnosti v době sklizně si můžeme pochutnat na čerstvém pórku od podzimu až do jara. Kdy ale přesně sklízet, aby byl co nejchutnější? Neexistuje jeden univerzální návod, kdy sklízet pórek, protože záleží na odrůdě a také na tom, jak silný pórek preferujete. Obecně platí, že čím déle ho v zemi necháme, tím bude silnější. Pokud ale s jeho sklizní budeme čekat příliš dlouho, může začít dřevnatět. Ideální je sledovat počasí a sklízet pórek postupně, podle aktuální potřeby. Tak si zajistíme jeho stálý přísun a čerstvou chuť po celou zimu.
Počasí a sklizeň
Pěstování pórku je radost, obzvlášť když víme, jak na něj vyzrát i v otázkách počasí a sklizně. Pórek je naštěstí odolná zelenina, která zvládne i drobné výkyvy teplot. I když mu nejvíce svědží mírné a vlhké počasí, s trochou péče dosáhneme skvělé úrody i v sušších podmínkách. Pravidelná zálivka, nejlépe brzy ráno nebo večer, je základním klíčem k úspěchu. Sklízet můžeme od podzimu až do jara, podle odrůdy a data výsadby. Není nic lepšího, než si i během zimy pochutnat na vlastním čerstvém pórku. Ať už z něj připravíme lahodnou polévku, zapékáme ho se sýrem nebo přidáme do zeleninových směsí, jeho chuť a vůně nám připomenou slunné letní dny.
Sklizeň na podzim
Podzimní zahrada se pomalu ukládá k spánku, ale jedna zelenina si stále užívá slunečních paprsků – pěkně vyzrálý pórek. Sklizeň pórku na podzim je pro mnoho zahrádkářů radostnou událostí. Kdy je ale ten správný čas? Pórku prospívá mírný mráz, který podporuje jeho nasládlou chuť. Ideální doba pro sklizeň je tedy od října až do prosince, v závislosti na počasí.
Jak ale poznáte, že je váš pórek připraven ke sklizni? Důležitým ukazatelem je tloušťka stvolu. Pokud dosahuje alespoň tloušťky palce, můžete se pustit do sklizně. Stačí jemně uchopit pórek u země a opatrně jej vytáhnout. Ať už se rozhodnete pórek uskladnit v chladném a temném prostředí, nebo ho ihned zpracovat do lahodných receptů, sklizeň vlastní zeleniny je vždycky uspokojující.
Sklizeň v zimě
Pórek, ten odolný hrdina zimní zahrady, nám i v chladnějších měsících nabízí svou lahodnou chuť a vitamínovou vzpruhu. Sklízet ho můžeme prakticky po celou zimu, a to postupně, podle potřeby. Stačí zkontrolovat, zda je pórek dostatečně silný – ideálně by měl mít průměr alespoň 1 cm. Při sklizni opatrně odřízneme stonek těsně nad kořenem a necháme zbytek rostliny v zemi. Pórek je totiž mrazuvzdorný a zbylý kořen nám pomůže zpevnit půdu během zimy. Navíc, i když je pórek sklizený, jeho chuť se v zemi dále zjemňuje a získává na sladkosti. Představte si tu radost, když si i v prosinci můžete z vlastní zahrady naservírovat čerstvý, voňavý pórek plný vitamínů!
Sklizeň na jaře
Jarní sklizeň pórku je pro milovníky této zeleniny skutečným svátkem. Po dlouhé zimě, kdy jsme si museli vystačit se zásobami, přichází čas na čerstvou úrodu plnou vitamínů a minerálů. Pórek sklízíme postupně, podle potřeby, a to od brzkého jara až do května. Stačí jemně zatáhnout za nať a pokud klade odpor, je pórek připravený ke sklizni. Jeho lahodnou chuť si pak můžeme užívat v celé řadě jarních pokrmů. Představte si tu svěžest zeleninových salátů s jarním pórkem, nebo lahodnou chuť polévek a omáček, do kterých přidáte čerstvě sklizený pórek z vlastní zahrádky. A co teprve zapečený jarní pórek se sýrem – to je pochoutka, která potěší celou rodinu! Pěstování pórku je nenáročné a výsledky stojí za to. Jarní sklizeň je tou nejlepší odměnou pro každého zahrádkáře.
Odrůda pórku | Doba výsadby | Doba sklizně | Průměrná tloušťka sklizně |
---|---|---|---|
Jeseník (podzimní) | Březen - Duben | Říjen - Listopad | 2-3 cm |
Elefant (letní) | Únor - Březen | Červen - Červenec | 3-4 cm |
Uskladnění pórku
Po sklizni, která probíhá postupně podle odrůdy a doby výsevu, od podzimu až do jara, nastává otázka uskladnění pórku. Správným uskladněním si zajistíte jeho svěží chuť a křupavost po dlouhé měsíce. Pórek je v tomto ohledu velmi vděčnou zeleninou, a pokud mu dopřejete vhodné podmínky, odmění se vám svou přítomností v kuchyni až do pozdní zimy, někdy i déle. Před uskladněním je důležité pórek neomývat, zeminu pouze opatrně očistěte. Uchovávejte ho na chladném a vzdušném místě, ideálně ve sklepě nebo v chladnější chodbě. Pro delší trvanlivost ho můžete zasypať pískem, čímž zabráníte jeho vysychání. S trochou péče si tak budete moci dopřávat jeho lahodnou chuť i v době, kdy už zahrádka dávno odpočívá pod sněhovou peřinou.
Pór sklízejte postupně, podle potřeby, od podzimu až do jara. Pro delší uskladnění je ideální sklizeň před příchodem silných mrazů.
Bořivoj Zahradník
Tipy pro uskladnění
Až si z vaší zahrádky odnesete úrodu krásně vyrostlého pórku, čeká vás další důležitý krok: jeho správné uskladnění. Správným uskladněním si zajistíte, že si na jeho lahodné chuti budete moci pochutnat po dlouhou dobu. Pórek je velmi odolná zelenina a při správném zacházení vám vydrží čerstvý až do zimy. Před uložením je důležité pórek očistit od zeminy a zbavit ho poškozených částí. Poté ho můžete skladovat v chladném a vlhkém prostředí, ideálně ve sklepě nebo v chladničce. Skvělým způsobem, jak uchovat pórek čerstvý, je jeho zamrazení. Pórek před zamrazením blanšírujte, nakrájejte na kolečka a uložte do sáčků nebo nádob určených pro mrazení. Takto si budete moci užívat jeho chuť i v zimních měsících, kdy už na zahrádce neroste. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, věřte, že vám správně uskladněný pórek přinese do kuchyně spoustu radosti a skvělých kulinářských zážitků.
Publikováno: 28. 11. 2024
Kategorie: domov